Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi, halk arasında bilinen tanımıyla ağrıyan dişlerin sinirlerini almaktır. Derin çürük , travma, aşınma, yanlış tedaviler gibi nedenlerle diş pulpasında geri dönüşümsüz hasar meydana geldiğinde kanal tedavisi yapılır. Kanal tedavisinde amaç enfekte pulpayı ve enfekte dokuları temizleyip, dişi tekrar restore etmektir.
Nasıl Yapılır?
İlk safha aneztezi ile başlar. Ancak, cansız dişlere aneztezi yapılmasına gerek yoktur. Böylelikle hasta tedavi esnasında hiçbir şey hissetmez. Çürük ve enfekte dokular temizlenir ardından diş tekrar dolgu, inley, kaplama gibi yöntemlerle tekrar restore edilip, tamamlanır.
Kanal Tedavisinde Yenilikler Nelerdir?
Hassas elektronik cihazlar sayesinde kanal tedavileri günümüzde çok kısa sürede ve daha yüksek başarı oranı ile yapılmaktadır. Bu cihazlar, tedavi sırasında dişin kanal boyunu hassas olarak ölçmekte ve dişin tam kök ucuna kadar güzelce temizlenmesini sağlamaktadır.
Çeşitli nedenlerle kök ucuna ulaşılamayan vakalarda apikal rezeksiyon yapılır. Apikal rezeksiyonla dişlerin kök uçlarına direk olarak ulaşılır, enfekte dokular temizlenir ve dişin kök ucuna da dolgu yerleştirilir. Böylelikle dişin tekrar enfeksiyon oluşturması engellenir.